Elektrische ferries Waterbus stromen naar verwachting vanaf volgende week weer in dienstregeling

Zwijndrecht, 11 juni 2024 – Na het verhelpen van een elektrische storing voert de Waterbus deze week proefvaarten met haar ‘full electric’ ferries uit. Naar verwachting kunnen de schepen vanaf volgende week weer instromen in de dienstregeling.

De storing openbaarde zich op woensdag 29 mei aan boord van de ferry Blue Vigo. Dit gebeurde na afloop van de dienst en vlak voor het aanmeren, waardoor de aanlanding iets harder was dan normaal. Hierdoor ontstond lichte schade aan het schip. Er is niemand gewond geraakt.

Aangezien de veiligheid van passagiers en medewerkers en de betrouwbaarheid van de dienstregeling voorop staan, zijn de elektrische ferries uit voorzorg uit de vaart genomen, gedurende het onderzoek naar en het oplossen van de storing. Ze zijn en worden tijdelijk vervangen door andere ferries, zodat de dienstregeling voor reizigers hier geen enkele hinder van ondervindt.

Veiligheid bovenaan

Ondanks de storing is de Provincie Zuid-Holland blij met het zorgvuldige optreden en dat de dienstregeling ongestoord is gebleven. “Veiligheid staat voorop”, zegt provinciebestuurder Frederik Zevenbergen (verkeer en vervoer). “Daarom is het zo goed dat Waterbus deze schepen als voorzorgsmaatregel tijdelijk uit de vaart heeft gehaald.”

Inmiddels is de oorzaak van de storing bekend en wordt deze verholpen. De storing werd veroorzaakt door interactie met de OV Chipkaart-lader aan boord. Als zeker is dat de schepen weer 100 procent functioneren, worden ze in de dienstregeling opgenomen.