Naar jouw bestemming …

Er zijn meerdere redenen om trots te zijn op de Waterbus als bijzonder reisalternatief in de regio Rotterdam-Drechtsteden. Als eerste denk ik dan aan alle passagiers, die sinds de start van de snelle veerdiensten in 1999 gebruik maken van dit unieke Openbaar Personenvervoer over Water netwerk in Zuid-Holland.

Wat is het toch geweldig dat zoveel mensen over water naar hun bestemming reizen. En daarmee niet alleen een positieve bijdrage leveren aan alle problemen als gevolg van de automobiliteit. Maar ook aan de economische ontwikkeling van de steden, dorpen, bedrijventerreinen, natuurgebieden en attracties in het gebied, en niet te vergeten de milieudoelstellingen.

De Waterbus bestond als fusie van Fast Ferry en Waterbus al enkele jaren, toen wij met onze vervoerorganisatie in 2006 echt kennismaakten met de ambities van de provincie Zuid-Holland en de Drechtsteden, maar ook de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf.

De kunst van het reizen

En mijn gedachten gaan daarbij uit naar het boek “De Rotterdam, de kunst van het reizen” van Sandra van Berkum, dat ook in 2006 werd uitgebracht. In het boek, dat gaat over het stoomschip Rotterdam, wordt vooral benadrukt dat passagiers zich thuis moesten voelen aan boord “away from home”. Precies de visie die wij als vervoerder op al onze veerdiensten, zoals bijvoorbeeld DeWaterbus in Antwerpen, centraal hebben gesteld. Er alles aan willen doen om de reizigers, iedere afvaart weer, op een veilige, efficiënte en plezierige manier naar hun bestemming te brengen. Waar nodig in combinatie met andere vormen van mobiliteit.

Een hele nieuwe vloot

Vanaf 1 januari 2022 verzorgen we als Aqualiner het vervoer van de Waterbus en dat gaan we doen met een nagenoeg nieuwe vloot, die we stap voor stap gaan introduceren, ter vervanging van de huidige generatie waterbussen. Samen met Damen Shipyards uit Gorinchem hebben we een uiterst moderne hybride snelle Waterbus ferry ontwikkeld voor de route tussen de Drechtsteden en Rotterdam. Met veel meer ruimte voor de fiets, die ook kan worden opgeladen tijdens de reis, een modern interieur met allerlei moderne digitale snufjes en brede loopplanken voor een snelle op- en afstap. De 3 nieuwe veerschepen in de Drechtsteden zijn in de loop van 2023 al volledig elektrisch en emissievrij.

En een iets andere dienstregeling

Om de Waterbus reizigers nog beter te kunnen bedienen, worden ook verbeteringen doorgevoerd qua dienstregeling en bestemmingen. Zo wordt Werelderfgoed Kinderdijk het gehele jaar vanuit Rotterdam over water bediend en is er een nieuwe halte nabij het Zalmhuis/Rivium. Waardoor ook Capelle aan den IJssel en het achterliggende gebied over het water worden ontsloten. Mede met het oog op de mogelijke ontwikkeling van Feijenoord City. Tevens wordt gewerkt aan een Rotterdamse halte “Op Zuid” voor de deur van Hotel New York. Tenslotte komt er binnen de Drechtsteden een directe verbinding tussen Zwijndrecht en Papendrecht, en blijft Sliedrecht het gehele jaar door verbonden met het netwerk.

Heel graag wil ik alle bemanningen, de technische dienst en kantoororganisatie een groot compliment maken. Ik weet heel goed wat het betekent om van ‘s ochtends vroeg tot laat in de avond alle schepen te laten varen. Stipt, schoon, gastvrij en bovenal veilig. Precies wat de passagiers van ons mogen verwachten, maar echt niet eenvoudig om elke dag weer te doen.

Tenslotte wil ik dan nog graag de opdrachtgevers bedanken die het Openbaar Personenvervoer over Water mogelijk maken; de provincie Zuid-Holland en de Regio Drechtsteden. Een hele belangrijke stap om naast de bus, trein en tram, al zo lang ook waterbussen aan te bieden als vervoersalternatief. Getuigt van een lange termijnvisie maar ook lef en doorzettingsvermogen.

De komende periode zullen we er alles aan doen om op het geweldige Waterbus fundament een nog ambitieuzer en duurzamer vervoerssysteem te bouwen. Dat zal vast en zeker niet vanaf de allereerste dag vlekkeloos gaan, maar weet dat we er alles aan zullen doen om onze passagiers de Kunst van het Reizen te laten ervaren. Aan boord van de Waterbus. Naar jouw bestemming …

Gerbrand Schutten
CEO