Met zijn achternaam had Peter Waterman geen betere keuze kunnen zijn voor zijn rol als CEO van Aqualiner, een openbaarvervoerbedrijf gespecialiseerd in reizen op het water in Rotterdam en omstreken. Terwijl hij aan het roer van een van zijn schepen stond, benadrukte Peter waarom Aqualiner opvalt als de veiligste, schoonste en meest comfortabele manier van vervoer in Rotterdam.
“Maar ik ben pas net begonnen,” lacht Peter als we hem wijzen op zijn toepasselijke achternaam. “Zes weken geleden, om precies te zijn. Mijn achtergrond? Ik specialiseer me in het reorganiseren van organisaties in de breedste zin van het woord. Dit heb ik onder andere gedaan voor zorginstellingen, maar toen deze kans op mijn pad kwam, was ik meteen enthousiast. Ik vind het leuk om een zinvolle impact te maken op het leven van mensen. Hoewel dit duidelijk zichtbaar is in zorginstellingen, kan hetzelfde worden bereikt via openbaar vervoer. Efficiënte en betrouwbare openbaarvervoerdiensten kunnen de kwaliteit van leven voor velen aanzienlijk verbeteren. Dus naast mijn passende achternaam, voel ik echt dat ik een verschil kan maken in deze positie.”
Toeristische trekpleisters
De keuze om over water van en naar Rotterdam te reizen – een waterrijke havenstad in een van de meest waterrijke landen ter wereld – lijkt voor de hand liggend. En voor veel mensen is dat ook zo. Maar de auto blijft een hardnekkige concurrent. Tenminste, voor nu. Peter: “We vervoeren ongeveer 1,5 miljoen passagiers per jaar, maar dat aantal stijgt gestaag. Tijdens de pandemie nam ons aantal passagiers af omdat veel mensen, begrijpelijkerwijs, besloten dat de auto een veiligere optie was. En om die mensen weer uit hun auto’s te krijgen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Maar files zijn onze grootste bondgenoot in deze poging. De snelwegen rond Rotterdam raken steeds meer verstopt, wat grote uitdagingen creëert voor automobilisten die naar Rotterdam pendelen. Je komt nooit vast te zitten in het verkeer als je met een waterbus reist. Dat werkt in ons voordeel. Een andere groep die steeds meer gebruik maakt van onze diensten zijn toeristen. We bieden verbindingen naar populaire toeristische trekpleisters, zoals de beroemde molens in Kinderdijk en Dordrecht (de oudste stad van Nederland). Wat voor forenzen geldt, geldt misschien nog meer voor toeristen. Ze willen hun kostbare tijd niet verspillen in een file.”
Schoner dan auto’s
“De zomermaanden zijn voor ons het drukst, met tien schepen in bedrijf, elk met een capaciteit van tussen de 120 en 200 passagiers, afhankelijk van hun grootte. Sommige van deze schepen zijn volledig elektrisch, terwijl andere gebruik maken van hybride aandrijving. Dit aspect is een van de belangrijkste factoren die Aqualiner aantrekkelijker maken dan auto’s. Openbaar vervoer is inherent schoner dan auto’s en we streven ernaar om onze schepen zo duurzaam mogelijk te maken. Tot slot is comfort een ander voordeel dat we bieden. Al onze schepen zijn uitgerust met Wi-Fi, waardoor onze passagiers hun laptops of tablets kunnen gebruiken tijdens de reis. Je kunt achterover leunen en ontspannen, kijkend naar je favoriete serie op Netflix – iets wat je niet kunt doen in een auto, maar wel tijdens een reis met Aqualiner.”
Veiligheid, duurzaamheid en comfort
“Veiligheid, duurzaamheid en comfort zijn de unieke verkoopargumenten van Aqualiner en zullen de passagiersgroei in de komende jaren stimuleren,” legt Peter uit. Daarnaast hoopt Aqualiner samenwerkingen aan te gaan met andere partijen. “Ik denk graag in termen van kansen, en in en rond Rotterdam zijn de kansen volop aanwezig, vooral als het gaat om personenvervoer. Bijvoorbeeld, riviercruisebedrijven gebruiken soms schepen die niet bij alle bestemmingen kunnen aanmeren. Wij kunnen hun passagiers helpen deze bestemmingen te bereiken. Dit komt ten goede aan de riviercruisebedrijven, maar natuurlijk ook aan ons. Hetzelfde geldt voor de vele evenementen die in Rotterdam worden georganiseerd. Wij zijn een ideale partner om bezoekers van en naar deze evenementen te vervoeren, mits het evenement nabij het water plaatsvindt, wat in Rotterdam bijna altijd het geval is.”